Inzane Finland en Noordkaap

Verslag Scandinavië trip door Jenneke

Op maandag 26 juni vertrekken Romy en Ludo, Hans, Sander, Gerard en Jenneke bepakt en bezakt richting Scandinavië. Onze eerste overnachting is in Duitsland, Bashorst. En de tweede overnachting in Angelholm in Zweden. Op de derde dag van onze trip treffen we Anthony, Robert en Stef in de haven van Stockholm. Daar pakken we de nachtboot naar Turku in Finland. Finse tijd 06.00 uur (de klok mocht een uurtje vooruit) schuiven we aan aan een heerlijk en uitgebreid ontbijtbuffet op de boot. Met het buikje vol gaan we op pad en rijden via een mooie route naar Ikaalinen. Hier vindt het 15de Inzane treffen plaats. We treffen er veel nieuwe Valkyrierijders, maar zien ook bekende gezichten zoals Pia en Lasse uit Finland. Het was een erg gezellig treffen waarbij Jenneke een mooie prijs in ontvangst mocht nemen voor de lady-driver met de verst afgelegde afstand.
Na het 15 de Inzane treffen rijden we met z’n negenen verder door Finland naar het hoge Noorden. We brengen de kerstman een bezoekje in zijn eigen village in Rovaniemi in Lapland. Ook passeren we hier de Poolcirkel. Dat wil zeggen, de plaats waar de Poolcirkel 20 jaar geleden lag. De Poolcirkel ligt nu 4 km verder noordwaarts omdat de magnetische Noordpool verschuift. Ook zien we daar de eerste rendieren, naast de mannetjes dragen ook de vrouwtjes een enorm gewei.
We reizen verder naar het Noorden en komen op dag 9 aan op de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van het Europese continent. Het is er hartstikke mistig, helaas zien we niets van de klif van 307 meter hoog die in zee verdwijnt en wat het enige stuk land tussen jou, de Noordpool en eilandengroep Spitsbergen is. Wel zien we het belangrijkste symbool van de Noordkaap, de Nordkapp Globe. Daarna verder door de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen.
We worden getrakteerd op een ongekende eilandenpracht, magisch mooi, een ware sprookjeswereld. Meer zuidelijk rijden we op dag 15 de Atlantic Road. Deze route is al meerdere malen uitgeroepen tot de mooiste toeristische route ter wereld. De Storseisundbrug is een echte bezienswaardigheid en het is heel apart om erover heen te rijden. Helaas moeten we hier afscheid nemen van Anthony, de koppelingsplaten van zijn motor hebben het begeven en er zijn geen onderdelen op korte termijn verkrijgbaar. Wij rijden verder en op dag 16 staat de Trollstigen op het programma. Dit is één van de bekendste panoramische routes in Scandinavië. Het is een weg vol haarspeldbochten en bergtoppen die je werkelijk moet zien om te geloven. Trollstigen is een onderdeel van de weg nummer 63 die loopt van Åndalsnes tot voorbij Geiranger iets zuidelijker. Op dag 17 staat een boottocht op het programma. Deze brengt ons van Kaupanger naar Gudvangen.
We varen in ongeveer drie uur door het smalle, majestueuze Nærøyfjord en worden getrakteerd op vele watervallen met vrije watervallen tot 840 meter. Ook passeren we verschillende idyllische dorpjes, waarvan sommige geen wegverbinding hebben en alleen per boot bereikbaar zijn. Dag 19 zou een rustdag moeten worden. Maar niet voor Gerard en Stef want zij klimmen en klauteren over de soms spekgladde rotsen helemaal naar de Kjeragbolten. Een iconische Noorse wandeling, niet in de laatste plaats vanwege zijn fascinerende ronde rotsblok, Kjeragbolten, ingeklemd tussen twee hoge bergwanden op 1.000 meter hoogte.Chapeau voor de beide mannen!Tijdens onze reis genieten we van de fantastische ritten van onze roadmaster Stef die weer alles tot in de puntjes heeft voorbereid. We slapen in luxe hotels en in piepkleine houten hutjes zonder wc,douche en stromend water, in onze eigen slaapzak en opblaaskussen. We nemen tig ferries en rijden tientallen kilometers door tunnels waarbij er in een tunnel zelfs twee grote rotondes lagen. Na ruim 7.500 km in drie weken nemen we afscheid van elkaar en kunnen we gaan nagenieten van een fantastisch avontuur door het mooie Scandinavië. Voor het album

Bedankt voor je relaas, Jenneke

 

Klik op foto