European Rune Rally

Op 14-16 juni werd de eerste European Rune Rally gehouden in Gulpen.

Wat ontstond uit een gedachte van, wat ik in de USA heb meegemaakt, zou dat ook hier kunnen…. was ik van start gegaan met de website runeworld.eu, om eens te kijken of er animo of interesse voor was en ja hoor, de eerste inschrijvingen kwamen al snel binnen, ondanks dat dit pas voor een agendapunt voor “het komende jaar” was.
Op vrijdagmiddag konden we te Gulpen de eerste deelnemers begroeten, die dan ook aardig enthousiast waren van dit “event”, zoals ze arriveerde kregen we meer en meer te verstaan dat dit een bijzonder goed idee was. De deelnemers kregen dan ook allen een lanyard met het logo van de Rune rally, en hun naam, makkelijk als je de naam kan roepen, want een gans weekend “hei” roepen is ook maar niks.
Daarbuiten kregen ze het programma van het weekend aangeboden, een mooi T-shirt en badge van het evenement. In de avonduren hebben we dan ook na het avondeten dat trouwens “SUPER” was, nader kennis gemaakt en verhalen uitgewisseld, met een “smile” tot achter de oren.
Op zaterdagmorgen na het lekkere ontbijt hadden we een “guided tour” door niemand minder dan onze “Jantje beton” van het Goldwingforum, hij is de geknipte persoon om niet alleen een mooie route “uit te zetten”, maar deze ook te begeleiden in groep, daar moet je ook kaas van gegeten hebben natuurlijk, dit is voor menigeen niet weggelegd, hoe goed de bedoeling ook moge zijn.
We hebben een mooie rit gehad, met op de verschillende stops vooral mooie foto “break’s” en een drankje natuurlijk. In de avonduren werd er weeral in verschillende talen door mekaar over onze gezamenlijke hobby verteld, met gebarentaal als het nodig bleek, maar verstaan doen we mekaar allemaal als het er op aan komt. In totaal hebben we 10 Rune’s bij mekaar gekregen, we hebben zelfs enkele personen moeten teleurstellen, dit daar zij te laat waren met inschrijven, en het hotel volgeboekt zat. Eén persoon heeft zich moeten excuseren omdat ie na ingeschreven te zijn, niet kon komen, onze Runerider uit Rusland, hij had blijkbaar “stukken” aan zijn motor en de onderdelen kwamen niet tijdig binnen, er schijnt een groot probleem te zijn met de verwerking van poststukken in Rusland, hier was hij dan ook slachtoffer van.
Ook onze “lottery” op zaterdagavond was een enorm succes, al zeg ik het zelf. De lotjes werden eerst verkocht per twee stuks, of 5 stuks, naar keuze, maar uiteindelijk na de verkoop van de lotjes gingen de laatste per opbod van de hand, dus de fun zat er gegarandeerd in. Hoe kwamen we aan de “lottery”? Ik had gezien op de US Rune rally dat er op zaterdagavond een loterij werd gehouden met spullen meegebracht door de leden, sponsors, enz, dit om geld in de lade te krijgen voor event stuff, zoals t-shirts, badges en ‘the food and the drinks’ en daar we de afgelopen jaren ook al “donaties” gedaan hadden voor de Runerally in de USA, had ik nu op mijn beurt ook laten weten ginder dat we hier in Europa onze eerste Rune rally gingen organiseren in 2013. Dus na het te laten weten, kreeg ik vanuit de USA pakketjes toegestuurd met tal van “prijzen, gifts, etc.” om deze Rally een steuntje in de rug te geven. Je kon het zo gek niet bedenken wat er allemaal in zat, bijvoorbeeld een plasma uitgesneden rune voor tegen de wand te hangen als sleutelrekje, miniatuur Rune modelletjes, owner manuals, t-shirts van de Rune rally 2013 in de USA, F6B t-shirts, de welbekende en felbegeerde “Rune coffee table book”, messen en horloges met lasergravure van de runerally of Rune logo, enz, enz. Zelfs het grote spandoek dat buiten aan het hotel hing, werd door iedere deelnemer ondertekend en verloot als hoofdprijs, als dit geen SUPER aandenken is, deze ging trouwens naar Engeland. De opbrengst van de lottery ging integraal naar de kosten voor het maken van de European Rune rally badges en de mooie T-shirts, die iedere deelnemer gratis kreeg, want er was geen inschrijvingsgeld bij aan te pas gekomen. Zelfs na de lottery konden we op zondag een drankje en een etentje aanbieden aan de deelnemers, dit met de opbrengst van de lottery….for free…!
We hadden ook T-shirts en “support” badges voor te steunen, en daar zijn ook een pakketje of 25 à 30 van richting USA vertrokken, niet alleen voor de verkoop, maar ook voor de mensen die iets gestuurd/gesponsord hadden iets terug te schenken, dat was uiteindelijk de afspraak, het is geven en nemen, dit gaat enkel in twee richtingen. Ook hadden we mooie bekers voorzien voor de verst komende deelnemer, en de oudste deelnemer, nu bleek toch niet dat deze twee bekers naar dezelfde persoon gingen, een Zweed die 900km gereden had, en 67 jaar was, maar goed dat zijn collega Zweed met een trailer daar was, of die bekers stonden nog in Gulpen, of we hadden ze kunnen nasturen met een postpakketje.
Op zondag hadden we na het ontbijt weeral een mooie rondrit, en hadden weeral geluk met het mooie weer, enkel hadden we een kleine tegenslag in de namiddag met een ongevalletje met stoffelijke schade, dit door de echtgenote (mevrouw) van een Duitse deelnemer, ze reed met een Honda Shadow en het was pas haar tweede seizoen dat ze met de motor reed, en spijtig genoeg meer aandacht had op de voorliggende motorrijder van de groep dan het verkeer rondom haar, en zo werkt dit dus niet.
Jongens, ook in groep !! OPLETTEN geblazen, want denk niet dat als je in een groep rijd je ineens van iedereen voorrang krijgt, je bent en blijft de zwakke weggebruiker en trekt aan het kortste touwtje als het er op aan komt. Geluk bij een ongeluk viel alles uiteindelijk nog enorm mee.
Na het mooie weekend zijn we dan op maandagmorgen vertrokken richting thuis, moe maar voldaan, want een
rustweekend was het trouwens niet, heb mijn vrouw en dochter zelfs weinig gezien, en toch waren ze er bij.
De deelnemers hadden mij nog gevraagd of er een “second edition” van de Rune rally kwam, want ze keken er allen naar uit, ik heb hier even de boot afgehouden want qua organisatie komt hier toch héél wat bij kijken. Ik heb niet gezegd neen, maar ook nog niet ja, ik heb ze gewoon laten weten “hou de website maar in de gaten” http://www.runeworld.eu hier zal op tijd en stond de info vermeld worden.
Dit was mijn ervaring van de eerste European Rune Rally 2013.

Groeten aan allen, en nog een veilig motorseizoen !
Stefan