Friese Meren tocht

Tamelijk vroeg, op de veelbelovende zonnige zondagochtend, vertrokken we met Rijk vanuit Veenendaal. Na Zwolle sloot Co zich bij ons aan. In Gorredijk werden we door Ivo en Cella onthaald op koffie en taart, die door hun 12jarige zoon Peter was gebakken!! Buino, Anthony, Sjaak, Leon waren er al, er sloten zich nog enkele vrienden van Ivo aan en om 11.00 uur gingen we van start.
De meeste deelnemers, die zelden in Friesland komen, vonden het landschap wel apart: vlak en weids, veel water, veel boten. Ook veel koeien en paarden gezien. De route was afwisselend, kleine bochtige weggetjes, soms grotere wegen waar meer gas gegeven kon worden. Niet tèveel natuurlijk, ook al was er weinig kans op boetes, want er zou maar èèn camera op de route zijn.
In het schilderachtige dorp Heeg, lunchten we op het terras van “Jonas in den Walvis” gelegen aan het water, waar het een komen en gaan was van boten en bootjes.
Nadat iedereen z’n buikje weer vol had, ging de tour weer verder langs de vele Friese meren, waarvan ik me alleen het Tjeukermeer (in goed fries: Tsjûkemar) herinner.De meeste mooiweerliefhebbers hadden blijkbaar verkoeling in en op het water gezocht, zodat wij alle ruimte op de weg hadden. Rond 16.00 uur pikten we nog een terrasje voor een koel drankje. In de schaduw gelukkig, want de temperatuur was lekker gestegen. Sjaak nam hier afscheid van ons, omdat hij nog andere verplichtingen/prettigheden had.
Bij vertrek trakteerde onze tourmaster Ivo ons nog op een kleine striptease en nadat we daarvan bekomen waren stapten we op voor de laatste etappe. Op eerder verzoek van mijzelves laste Ivo nog een korte fotostop in aan de rand van een meer.
Bij Ivo thuis werden we weer vertroeteld met drankjes, taart en fruit. Anthony, die in België woont, nam als eerste afscheid en even later de rest. Wij reden samen met Co, Leon en Rijk terug; in de buurt van Zwolle zwaaiden we Co uit, bij Apeldoorn Leon en na 12 uur en 500Km waren we weer thuis.
Ivo, Cella en niet te vergeten keukenprins Peter, hartelijk dank voor de prachtige dag: de mooie tour en het gastvrije onthaal. Alle deelnemers dank voor de gezelligheid.

Janni #20129