Ritje Noord Brabant

Op 6 oktober verzamelden we ons bij hotel de Keizer in Gemert. Het zou een mooie, deels zonnige dag worden met 18 graden, dus uitstekend motorweer. Leon, Kees en Robert waren uit Alblasserdam vertrokken en ook Gerard ,Jenneke, Loek en Annemiek, Lowie, Pieter en Joep uit Beringe waren van de partij. We waren niet de enigen die deze dag wilde benutten want op de parkeerplaats voor het kasteel stond ook een aantal Zűndaps en Kreidlers opgesteld en er kwamen ook nog een tiental trikes aangereden.
Omstreeks elf uur vertrokken we achter Beer door een gebied met intensieve veehouderij naar het oosten om in Cuijk bij de Maasoever aan te komen. Daar begonnen de rivierdijken van deze rit, die we langs de zuid oever nog zo’n 60 km zouden volgen. In deze tijd van het jaar zijn er niet veel dagjesmensen en fietsers meer. Afgezien van de vele tientallen verkeersdrempels in de aan de dijk grenzende dorpjes, konden we er dan ook een lekker tempo inhouden.
We reden langs het kasteel van Oijen uit de 14e eeuw, ooit bedoeld als voorpost aan de Maas ter bescherming tegen invallen van de Geldersen. Ik zag ook een paar roofvogels onderweg van het zonnetje genieten. In Ravenstein stopten we bij het Veerhuis voor een smakelijke lunch. We vervolgden onze route over de dijk langs ’s Hertogenbosch naar de vestingstad Heusden uit de 8e eeuw, die geheel was gerestaureerd in oude stijl. De vering heeft dat ook geweten en kreeg daar flink wat werk over de kinderkopjes. In Heusden hebben zich meerdere rampen voorgedaan. De stad werd door de Noormannen en later door de Spanjaarden belegerd en geheel verwoest. Meerdere keren werd de stad getroffen door de pest. Tijdens de grote brand in 1572 werd bijna de hele stad in de as gelegd. Van het prachtige stadhuis was niets meer over. In 1680 werden het kasteel en omliggende huizen verwoest, doordat de bliksem in de kruittoren sloeg. Ter hoogte van Waalwijk reden we landinwaarts door het typische midden Brabantse landschap over de verharde boerenwegen. We stopten er om een lekker appeltje te eten, die Loek voor ons had meegenomen. De tocht ging verder langs de Drunense duinen naar het terrasje van hotel de Guldenberg, een voormalig Jezuïetenklooster midden in de bossen. Nadat we hier een kopje koffie hadden gedronken, namen we afscheid van Robert en zijn kompanen, die vandaar huiswaarts keerden en reden zelf terug naar Beringe c.q. Gemert.
Het was een geslaagde dag geweest met een leuke rit, goed gezelschap en prima sfeer.

Beer #7609